Pazartesi, Mayıs 20, 2024
Gündem

‘ZAM ÜSTÜNE ZAM, EMEKLİYE DÜŞEN GAM’

Haberi Paylaşmak İçin

‘ZAM ÜSTÜNE ZAM, EMEKLİYE DÜŞEN GAM’

Tüm Türkiye’de emekliler hayat pahalılığı karşısında zor günler yaşarken, Balıkesir’deki emekliler de meydanlara çıkıp seslerini iktidara duyurmaya çalıştı. Emeklilere seçimlerden önce verilen sözlerin tutulmasını isteyen Çağdaş Emekliler Derneği Başkanı Orhan Alemdaroğlu, “ Enflasyon oranları ortadayken emekliye refah düzeyini artıracak zam verilmemesini kınıyor ve reddediyoruz. Seyyanen zam bir kandırmacadır. Maaş zamları kök maaşa göre yapılmalıdır. ” dedi.

Balıkesir Çağdaş Emekliler Derneği (ÇEDER) bugün Alihikmetpaşa Meydanı’nda gerçekleştirdiği kitlesel basın açıklaması ile bir kez daha emeklilerin içinde bulunduğu zor koşullara dikkat çekti.
Çok sayıda emeklinin katıldığı basın açıklamasına 2021 Tüm Emekli-Sen Balıkesir Temsilciliği ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Balıkesir Şubesi üyeleri de destek verdi.

“ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPAR, EMEKLİLER AÇ YATAR”
Emekliler, “Ankara sözümüz sana, emeklinin sesini duysana”, “Cep delik, cepken delik, boş cüzdan, boş bile, alamaz, tüketemez, yiyemez geçinemez olduk“, “Zam üstüne zam yapar, emekliler aç yatar”, “Zam üstüne zam, emekliye düşen gam”, “Vatandaşın gözü yaşlı, bürokratlar üç beş maaşlı” yazılı pankart ve dövizler açtı. Emekliler, ” Vur vur inlesin, Ankara dinlesin”, “Susma sustukça maaşlar eriyecek” diye slogan attı.

“EMEKLİ SÜREKLİ MAĞDUR EDİLİYOR”
Çağdaş Emekliler Derneği Başkanı Orhan Alemdaroğlu, “İktidar bloğunun bir kenara itip unuttuğu,toplumun işsiz ve mülksüzlerden,sosyal yardım yapılan vatandaşlarımızdan sonraki en yoksul kesimini oluşturan biz emekliler zor günler yaşıyoruz. Küresel kapitalizmin bir sonucu olarak uygulanan yanlış politikalarla , emekçiler ve biz emekliler hızla yoksullaşmaktayız. Açıklanan rakamlarla açlık sınırı 13.000 , yoksulluk sınırı ise 43.000 TL’yi bulmuştur. Emekli maaşı 7 bin 500TL , Asgari ücret 11 bin 402 TL , emekli milletvekili 147 bin TL’dir. Bu adalet midir? Emekli sürekli mağdur edilmektedir..Bugün aldığımız maaşlar refah seviyesinin, hatta asgari ücretin dahi altında kalmıştır.” dedi.

“AVRUPALI EMEKLİLER DÜNYAYI GEZİYOR, BİZ ÇOCUKLARIMIZI DAHİ ZİYARET EDEMİYORUZ”
ÇEDER Başkanı Alemdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Emekli çocukları yeterince öğrenim haklarından yararalanamıyor. Bugün üniversitelerde ekonomik nedenlerle üniversite kayıtlarını donduran ya da sildiren yaklaşık 110 000 üniversite öğrencisinin olduğu gerçeği yadsınamaz.. Emekliler artık sıradan harcamalarına yetemiyorlar. Ev ve araç alımı hayalden öte geçememektedir. Avrupalı emekliler dünyayı dolaşırken bizler en yakın yerlere seyahat edemiyor, sevdiklerimizi hatta başka illerde yaşayan çocuklarımızı dahi ziyaret edemiyoruz.”

“SAMİMİ DEĞİLLER, YİNE DE ‘LÜTFEN’ DİYORUZ”
“Önümüz kış gelecek yakıt, elektrik ve diğer faturalarını nasıl ödeyeceği kaygısını taşımakta. Bu mağduriyetler karşısında iktidardan farklı açıklamalar geliyor. Çalışma bakanı zam isteklerimize karşılık ‘Çalışmalarımız devam ediyor’ demekle yetiniyor. Yine yapılan açıklamalardan yastık altındaki birikimlere göz dikildiği anlaşılıyor. Hükümetin küçük ortağı ’emekli maaşlarında ki muhtemel iyileştirmeler enflasyon üzerinde olmalı ,hatta zammın kök ücrete yansıtılması samimi beklentimizdir.’ dedi. Katılıyoruz. ancak samimi bulmuyoruz ve gene de ‘lütfen’ diyoruz.”

“SEYYANEN ZAM BİR KANDIRMACADIR”
“Uygulanan akıl ve bilim dışı politikalardan vazgeçilmelidir. Açıklanan enflasyon oranları ortadayken emekliye ,refah düzeyini artıracak zam verilmemesini kınıyor ve reddediyoruz.
Emeklinin geçinebileceği , refah payı artırlmış maaş talep ediyoruz. Seyyanen zam bir kandırmacadır. Maaş zamları kök maaşa göre yapılmalıdır. Emeklilere seçimlerden önce verilen sözler tutulmalıdır.”

“MİLYONLARCA EMEKLİYİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ, GASP EDİLEN HAKLARIMIZI ALACAĞIZ”
“Çetin bir dönemden geçtiğimiz bu sefalet sürecini aşmanın tek yolu etkin, yaygın, kitlesel ve güçlü bir hareket yaratmaktan geçiyor. Hepimizin asıl hedefi milyonlarca örgütsüz emekliyi bir araya getirip emeklilerin bugüne kadar gasp edilen ekonomik,demokratik ve kültürel haklarının parça parça da olsa alınmasını hızlandırıp kolaylaştırmaktır. Bunu gerçekleştirmenin yolu da birleşerek sesimizi yeterince yükseltip gerekli yerlere duyurmaktan geçiyor.”

TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİNE ELEŞTİRİ
“Bugün 16 milyonun üzerinde devasa bir kitle olarak örgütsüz,duyarsız, ilgisiz halimizle tam olarak etkisiz konumdayız. Emekli örgütleri yok değil ama bugün emeklnin hakkını savunması gereken dernek ve sendikalar seslerini yükseltmekte yeterli değiller. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) adını duyanınız var mı aranızda? Balıkesir‘de de şubesi var ama esamesi okunmuyor. Kömür ticareti yapmaktalar.Yıllardır hiçbir sosyal etkinlik ve üyelerine yararlı bir etkinlik göremedik.”


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir