Cumartesi, Eylül 7, 2024
Köşe Yazısı

Zeytinde Bu Hafta – SEDQ (Yeni Nesil Sinek Kapanları) -3-

Haberi Paylaşmak İçin

Zeytinde Bu Hafta – SEDQ (Yeni Nesil Sinek Kapanları) -3-

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

 

Peki, SEDQ pahalımı?

Bir kapanın fiyatı, yaklaşık olarak 2 kilo zeytin fiyatına denk gelmektedir. Hatta zeytin sineğinin zararı en çok iri zeytinlerde olacağı gerçeği mantığıyla bakarsak bir SEDQ yaklaşık 1,2 kg -1,5 kg zeytine denk gelmektedir. Ortalama bir SEDQ ’nun yaklaşık 6 ağaç (Bazı meyilli bahçelerde 10 – 12 ağaca kadar çıkabilir) koruduğunu varsayarsak ve bir ağacın en az 20 kg (ki bu sene 50 kg – 80 kg mahsul taşıyan çok ağaç mevcut) mahsul taşıdığını varsayarsak. 6 x 20 kg = 120 Kg, SEDQ maliyeti 1,5 kg. Bize temiz kalan zeytin 118,5 kg zeytin demek olur (Bazı bahçelerde bu oranın 1,2/600 olması dahi mümkün). Peki, Allah korusun sağlam bir sinek zararı olursa bize kalan 0 – 20 kg zeytin. Bana 1 yatırıp 120 kazandıran ya da hepsini kaybettirme riski bulunan ve riskin telafisi 1 sene süren çılgın bir kumar söyleyebilirmisiniz?

Kapan sistemi kurulan bahçelerde, ilaçlama azalacağı için hem maddi açıdan maliyet azalacak, hem de zeytinlerimiz ve kendimiz daha az kimyasala maruz kalacağız.

SEDQ’ nun başarısı, Tarım bakanlığının kapan başına verdiği destekle onanmıştır. Bakanlık, SEDQ’nun kullanımını artırmak için destekle teşvikte bulunmaktadır. Devlet, alınan SEDQ başına, ÇKS’si olan çiftçilere 24 TL geri ödeme yapmaktadır.

Biz ilaçlama yaptığımız zaman; ilaçlama tekrarımız, 10-15 günde bir bazen 7 günde bir hatta 3-4 günde bir bile oluyor. SEDQ kullandığımız zaman, bahçemizde 6 ay etkili ilaç sistemi kullanıyoruz. Basit bir mantıkla 10 gün sürecek ilaçlamaya yaptığımız masrafa (İlaç, mazot, işçilik, amortisman,…) kıyasla bir kere uygulayıp 6 ay etkili olacak ilaca harcanan paranın kıyası ne kadar oranda olmalıdır, hesabı siz yapın…

Bunlarında ötesinde, mahsulümüz varken ve ona dair gelecek planları yaparken aklımız hep olası bir zeytin sineği zararında olacaktır. Sinek çıktımı, vurdumu, bir daha ilaç atsam mı, gerek varmı.., Ama SEDQ uygulanmış bahçelerimizde bu endişe daha az hatta hiç olmayacaktır. Bahçemizde zeytin sineğine karşı bir tedbir, güvence söz konusu olacaktır.

Daha önce dediğim gibi, SEDQ’yu sadece zengin olan çiftçiler uygulamaz. Çünkü, böyle etkili ve sonuç veren bir sistem varken, mevcut mahsülünün kaybına ancak çok zengin çiftçiler üzülmez. Yok eğer böyle bir olanak varken değerlendirmeyip mahsulünü kaybeden çiftçi ya çok zengindir, ya da…


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir