Pazar, Mayıs 19, 2024
Köşe Yazısı

Zeytinde Bu Hafta – NEDEN KAOLİN?

Haberi Paylaşmak İçin

Zeytinde Bu Hafta – NEDEN KAOLİN?

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

Ya sinek aniden çıkarsa ve ben sineğin çıktığını farkına varana kadar iş işten geçerse? Ya da, kimsede sinek yokken sadece benim bahçemde yoğunluk yaparsa? Kullandığım ilaçlar bir dereceye kadar başarılı olursa ve sinek zarar vermeye devam ederse? Ya mantari etmenler ve diğer zararlılarla mücadeleyi kaçırırsak? Zararlılarla mücadele için kimyasala boğulmak zorun da mıyız?

Peki, tüm bu sorunların tekbir çözümü olsa nasıl olur?
Kaolin, beyaz ya da beyaz tonlarında bir kaplama materyalidir. Önceki makalemde güneşin olumsuz etkileri ve kuraksama ile ilgili etkilerinden biraz bahsettim. Ancak, bu zamanlarda uygulanan kaolin tarım literatürün de, zararlı mücadelesinde repellent (Kaçırıcı) etkiye sahip olmasıyla kabul edilir. Bu, erken dönemde kullanılan kaolin ile ani çıkan ya da normal koşullarda meydana gelen sinek aktivitesinde, zararlının tercihinin daha temiz ve parlak zeytinleri tercih etmek şeklinde olmasıyla sonuçlanmaktadır. Nihayetinde, bize zararlıyla mücadele konusunda hem zaman kazandırmakta hem de doğru ilaçlamayla zararın ya çok çok az yada hiç olmaması demek oluyor (Sadece kaolin uygulamasıyla sinek ve diğer zarar etmenleriyle mücadelede söz konusudur ancak, zamanlama, kaplama yoğunluğu, uygulama şekli, zararlının aktivite değişkenleri gibi etkenlerin çok ciddi bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir). Kaolinin mantari etmenlere de etkili olduğuyla ilgili makaleler var. Özellikle son bahardaki sap mantarına başarılı sonuç oluşturan etkisi tartışılmaktadır. Benimde naçizane gözlemimde, her sene uyguladığım kaolin ile filizkıran sorununu hiç yaşamadım. Ama tabiki mantari etmen ve filizkıran konusunda kesin tavsiyede bulunmuyorum, çünkü herhangi bir zeytincilik araştırma kuruluşu ya da resmi kurumun bu konuda bir tavsiyesi olmadığı için.

Özetle sıcaktan koruma, yanmaktan korunma, Düşük barem oluşumunun engellenmesi, sinek zararına karşı tedbir, diğer hastalık ve zararlılara karşı gözlemlenmiş koruma gibi konularda bir adım öne geçmek istiyorsak KAOLİN’i mutlaka uygulayalım.

Not: Kaolinin beyaza boyuyan kaplama materyali olması mantığıyla ağaçlara kireç uygulaması yapıldığını duyuyorum. Yapraktan uygulanan kirecin, pH dengesi ve stomaları kapatma riskleri gibi etkilerinden dolayı, bitkinin metabolik olaylarına olumsuz etkisi söz konusu olduğu gibi, yararlı bakterilerin yaşam alanını kısıtlaması gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilir…


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir