Pazar, Eylül 8, 2024
GenelGündem

PALANDÖKEN: ‘ESNAF EROZYONU YASA İLE ÖNLENMELİ’

Haberi Paylaşmak İçin

PALANDÖKEN: ‘ESNAF EROZYONU YASA İLE ÖNLENMELİ’

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Piyasada fiyat istikrarının sağlanması ve esnafın korunması için Yılbaşına kadar Perakende Yasası’nın düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Fiyat istikrarının sağlanabilmesi ve enflasyonun düşmesi için Perakende Yasası ile ilgili düzenlemenin bir an evvel TBMM’nin gündemine alınarak hayata geçirilmesi gerek. Çünkü yapılan polisiye tedbirlerle ya da nokta bazlı denetimlerle fiyatların düşmediği bilinen bir gerçek. On binlerce mağazanın açılması rekabet aktörlerini ortadan kaldırarak hakimiyet kurmalarına fırsat doğuruyor. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi işçi konumuna getiren bir sistem var. Perakende Yasası düzenlenerek piyasadaki aktörlerin artırılması lazım. Bunun için de herkes kendi bildiği işi yapmalı” dedi.

-“TÜKETİCİ MAĞDUR OLURKEN DİĞER SATICILAR OLUMSUZ ETKİLENİYOR”
Her türlü ürünü satan zincir marketlerin 415 meslek dalını olumsuz etkilediğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ulusal zincir marketler temel gıda ürünleri dışında unlu mamullerin tamamını, teknoloji, tekstil, ayakkabı, kozmetik, beyaz eşya, mobilya, halı, küçük ev aletleri, kırtasiye ürünleri, hırdavat malzemeleri, bijuteri, oyuncak, kontör vb. gibi 415 meslek dalının sattığı ürünleri satarak piyasada haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Pazar onların eline geçmiş durumda. Açma kapama saatlerinin belli olmaması, haftanın 1gün bile kapanmasına müsaade etmemeleri sebebiyle piyasadaki boşluktan istifa edip hayatın pahalanmasına, esnafın yok olmasına ve çalışanların mağdur olmasına sebebiyet veriyorlar. Oysa dünyada bu iş nasıl yürütülüyorsa bizde de aynısının yapılması lazım” şeklinde konuştu.

-“YÜKSEK MEBLAĞLI VE GARANTİ GEREKTİREN ÜRÜNE SINIRLAMA ŞART”
Zincir marketlerin sattıkları ürünlere sınırlama getirilmesinin şart olduğunu dile getiren Palandöken, “Zincir marketlerde cep telefonu, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi yüksek meblağlı ve garanti kapsamına alınması gereken ürünlerin bile satışı var. Bu ürünlerin bakımı, servisi olup olmadığı, yabancı menşeli olup olmadığı kontrol edilmiyor. Çoğunlukla piyasada rağbet görmeyen ve düşük kaliteli ürünler satılıyor. Bu ürünler arızalandığında tüketiciler muhatap bulamadığı gibi garanti servisine ulaşamayan ya da ulaştığı halde istediği geri dönüşü alamayan çok sayıda tüketici var. Bu tarz durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olmadığı gibi sorunun çözümü noktasında da işlevsiz kalıyor. Sattığı ürüne sahip çıkamayanlar o ürünü satmamalı. Perakende Yasası’nda yapılacak değişiklikle zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satabilmeli” diye konuştu.

-“HAKSIZ REKABET SANAYİ SEKTÖRÜNÜ BİLE ETKİLİYOR”
Haksız rekabetin önlenmesi için zincir marketlere birtakım yasal zorunluluklar getirilmesini isteyen Palandöken, “Zincir marketlerin açma kapama saatleri, koşullanma yerleri, nüfusa göre açılma oranları, hafta 1 gün tatil ve çalışanların da haklarının korunacağı bir düzenlemenin yapılması lazım. Örneğin belli nüfusun altındaki ve belirtilen mesafe aralığına uymayan yerlerde işletme açılmamalı. Yoksa piyasada fiyat istikrarı sağlanamaz. Birinde farklı diğerinde farklı fiyat var. Sadece cazip olsun diye müşteri portföylerini genişletebilmek adına kendi aralarındaki paylaşımla vatandaş da mağdur oluyor. Sadece perakende sektöründeki esnafı değil sanayi sektöründeki esnafı bile etkiliyor” diye konuştu.


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir