Perşembe, Mayıs 16, 2024
Gündem

11 EKİM: DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN GÜÇLÜ VE HAKLARINI BİLEN KIZ ÇOCUKLARI

Haberi Paylaşmak İçin

11 EKİM: DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN GÜÇLÜ VE HAKLARINI BİLEN KIZ ÇOCUKLARI

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü, Birleşmiş Milletler’in kararıyla 2012 yılından bu yana kız çocuklarının maruz bırakıldığı fırsat ve cinsiyet eşitsizliklerine dikkat çekmek için kutlanıyor. Bu yılki küresel eylem çağrısı ise ‘kız çocuklarının haklarına, liderliğine ve iyi olma hallerine yatırım yapma’ temasını içeriyor.

Dünya genelinde pek çok ülkede kız çocukları yaşam yolculuklarının ilk gününden başlayarak toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, eğitim hakkına erişimde zorluklar, ev içi hizmet yükü, şiddet gibi pek çok güçlükle mücadele ediyor. Pandemiyle beraber tüm dünyayla paralel şekilde Türkiye’de de kız çocuklarının karşılaştığı güçlüklerin daha da artığına dair gözlem ve raporlar dikkat çekiyor. Öte yandan bu konuda atılmış iyileştirici adımlar da var; konuyu odaklarına alan kurum ve kuruluşlar hem sahada hem de kamuoyuna yönelik farkındalık çalışmalarında kız çocukları için adil koşulların sağlanması adına değerli bir emek sarf ediyor. O kurumlardan biri de Hayata Destek Derneği.

160 milyon saatlik uçurum
Hayata Destek Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Emek Aydın, dünyadaki tabloya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin geçen yıl yayımladığı raporda dünyanın cinsiyet eşitliğine ulaşması için 286 yıla ihtiyacı olduğuna dikkat çekilmişti. Aradan geçen bir yılda maalesef tablo değişmedi. Dünya genelinde, kız çocuklar ve oğlan çocuklar arasındaki görünür fırsat eşitsizliği bunun kanıtı. Örneğin düşük gelirli ülkelerde kız çocukların %90’ı internete erişemezken oğlan çocuklarda bu oran yarıya düşüyor. 5 ile 14 yaş arası kız çocuklar ücretsiz gündelik ev işleri, su taşıma ve yakacak toplama gibi işlere yaşıtları oğlan çocuklara oranla %40, başka bir ifadeyle 160 milyon saat daha fazla zaman harcıyor. Sorunlar bununla da sınırlı değil, dünyada her yıl 12 milyon kız çocuk, çocuk yaşta zorla evlendiriliyor. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de de çocuk yaşta evlendirilen kızların sayısı ne yazık ki azımsanmayacak ölçüde.”

Kız Çocukları İçin Güçlenme Programı
Yaklaşık 3 sene önce Diyarbakır, Hatay ve Şanlıurfa’da bir ‘’Kız Çocukları İçin Güçlenme’’ programı başlattık. Bu programda 9-17 yaş aralığındaki kız çocuklarına yaşam becerileri, kendilerini ve bedenlerini tanıma, üreme sağlığı gibi konularda bilgiler veriyoruz. Program kapsamında kız çocukları özgüven kazanıyor, duygularını ve tecrübelerini anlamlandırıyor, ayrıca sorun çözme becerileri edinerek güçleniyor.
6 Şubat Depremlerinden bu yana Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde de kız çocuklarının güçlenmesi için destek olmaya devam ediyoruz. Programın sadece içeriğini değil formatını da afet koşullarına uygun hale getirdik. Resmi konteyner alanlarında ya da gayri resmi barınma alanlarında, mobil karavanımız ve konteynerimizle kız çocuklarına ulaşıyoruz. Bu alanlarda, psikolog, sosyal çalışmacı ve psikososyal destek çalışanlarının oluşturduğu mobil ekibimiz ile kız çocukları bir araya geliyor ve bilgilenme süreci başlıyor. Kız çocuklarının şiddetsiz, duygularını ve ihtiyaçlarını özgürce ifade edebilecekleri, kendilerini geliştirebilecekleri bir geleceğe yönelik çalışmalar yapıyoruz. Depremden bugüne 1.000’i aşkın kız çocuğuna programımız sayesinde ulaştık.

Çekinmeden Konuşabilmek
Bu programın Kahramanmaraş’taki oturumlarına katılan iki kız çocuğu, programın hayatına etkilerini şöyle anlatıyor:

“Konuşmak iyi geldi. Önceden çekindiğim şeylerin, çekinilmeyecek şeyler olduğunu öğrendim. Bir şey yaşadığımda tanıdıklarıma veya bir psikoloğa gidebileceğimi anladım.” (Hande, 17)

“Fiziksel, psikolojik, dijital şiddeti konuştuk. Kimseden korkmadan şikâyet edebileceğimizi öğrendik. Özellikle kadınlar için utanmadan anlatabilmek önemli. Burada kız-erkek ayrımcılığı çok fazla. “O erkektir yapar” deniyor ama benden sonraki nesle bunun doğru olmadığını anlatabileceğim.” (Semra, 14)

Çalışmalarında ‘Beraber Bir Gelecek’ düsturunu benimseyen bir insani yardım kurumu olarak, daha iyi bir geleceğin yolunun, kendi gücünün farkında ve haklarını bilen kız çocuklarının yaşadığı bir toplum olduğunu biliyoruz. 11 Ekim Kız Çocukları Günü Kutlu Olsun!


Haberi Paylaşmak İçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir