ZEYTİNDE BU HAFTA – TARIMSAL UYGULAMALARDA BAŞARI ARTTIRICILAR -2-

Köşe Yazıları - 27 Eylül 2022 21:50 A A

ZEYTİNDE BU HAFTA – TARIMSAL UYGULAMALARDA BAŞARI ARTTIRICILAR -2-

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

 

Yayıcı
İlaçlama yaparken bitki üzerine gelen su partikülleri. eğer iyi bir yayıcı yoksa yaprak üzerinde noktacık şeklinde kalır. Noktacıklar halinde uygulanan ilaç ya da gübrelerin tanecikleri, yaprak yüzeylerinin tamamına dağılmaması yada yaprak yüzeylerinin tam manasıyla kaplanmamasına neden olur. İdeal uygulamada yaprak yüzeyinin tamamen kaplanması, uygulama randımanının artmasını sağlar. Bunun için mutlaka iyi bir yayıcı kullanıp yaprak yüzeylerini kaplama işini çözmüş oluruz.

Yapıştırıcı
Uygulamalardaki en önemli faktörlerden biride gübre veya ilacın bitkiye tutunmasıdır. Özellikle zeytin yaprağı gibi pürüzsüz, kaygan ve küçük yüzeyli yapraklarda taneciğin tutunması çok zordur. İyi bir yayıcıda kullanılmadıysa gübre ya da ilacın bitki üzerinden akıp gitmesi kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca kuvvetli rüzgar ya da güneş gibi iklimsel veya birçok mekanik faktörde, uygulama yapılan gübre ya da ilacın yaprağa tutunmadan akmasına yada uçmasına neden olabilir. İyi bir yapıştırıcı, yaprak üzerine gelen tanenin akmadan yaprak yüzeyinde tutunmasını ve bitki tarafından daha çok alımını sağlar.

Karışım ajanı:
Birden fazla ilaç yada gübreyi aynı ilaçlama deposuna koyduğumuzda birbirinin etkisini azaltması ya da bazılarının özelliklerini tamamen kaybetmesi durumu söz konusudur. Farklı pH seviyelerinde ya da kimyasal özelliklerde olan ilaç ya da gübreler belli bir süreden sonra bazen de anında bozulmaya uğruyabilirler. Bir kimyasalın başka bir kimyasal ile karışımının uygun olup olmadığını karışım testi yaparak görebiliriz.
-DEVAM EDECEK…-,

Bu haber 438 kez okundu.
Köşe Yazıları - 21:50 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.