ZEYTİNDE BU HAFTA – TARIMSAL UYGULAMALARDA BAŞARI ARTTIRICILAR -1-

Köşe Yazıları - 24 Eylül 2022 00:21 A A

ZEYTİNDE BU HAFTA – TARIMSAL UYGULAMALARDA BAŞARI ARTTIRICILAR -1-

Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi

 

pH Düşürücü:
Kullanılan suların pH değerleri çok önemlidir. Eğer suyun pH değeri bazik yani pH skalasında 7’nin üzerindeyse kullandığımız ilaçlardan randıman almamız çok zordur. Öyle ki, yapılan araştırmalarda belli pH derecelerinde farklı farklı etkili maddelerin kalıcılığı araştırılmış, araştırmalarda bazı etkili maddelerin, yüksek pH değerinde kalıcılığı çok kısalırken bazılarının birkaç saatte hatta saniyeler içinde etkisini kaybettiği tespit edilmiştir. Bu ne demek olur? Çiftçinin yüksek pH değerli su ile yaptığı karışımla uyguladığı ilaç yada gübre, araziye gidene kadar kayboluyor, arazide de depoda ilaç yada gübre var düşüncesiyle yaptığı uygulamadan, randıman alamıyor. Suçu bayii de, firmada yada başka başka yerlerde ararken daha ilaçlamaya başlamadan hatayı yapmış oluyor.

pH konusunda önemli bir hatada, su analizin de ölçülen pH’nın zaman içindeki değişkenliği ihtimalidir. Yani toprak kayaç yapısı, o bölgedeki yağışların sıklığı ve niteliği, mineral madde oranları, suyun çıktığı ve geldiği hat üzerindeki çeşitli kirleticiler gibi nedenlerden dolayı suyun pH değeri değişebilir. Yani biz suyun pH’sını 3 sene önce ölçtük, suyumuzun pH’sını biliyoruz, bizim suyumuz çok temiz gibi yaklaşımlar büyük hataya gebedir.

Özetle, uygulama yaptığınız suyunuzun pH’sını en kötü ihtimalle 6 ayda bir ölçün. Çıkan değerlere göre piyasada bulduğunuz iyi bir pH düşürücü ile suyun yarayışlılığını sağlayın. Eğer ölçme şansınız yoksa mutlaka bir pH düzenleyici kullanın. Su konusunda yok benim suyun kaynaktan çıkıyor, yok kayadan geliyor, yok artezyen ya da şehir suyu demeyin pH demek suyun temizliği yada içeriği demek değildir. Yüksek pH ile yapılan uygulama boşa para harcamaktır… -DEVAM EDECEK…-

Bu haber 574 kez okundu.
Köşe Yazıları - 00:21 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.