Zeytinde Bu Hafta – Kışa Girerken… -4-

Zeytinde Bu Hafta – Kışa Girerken…-4-
Tahir Özgür TANER
Ziraat Mühendisi
Şimdi gelelim asıl konumuza, kışa girerken ne yapmamamız gerektiği değil ne yapmamız gerektiğidir. Yapacağımız doğru hamleler ile peryodisiteyi kırabilir, randıman arttırabilir, hatta karabiber dökümü ya da sürgün oluşumuna olumlu yönde müdahale etmiş olabiliriz.
Bunların başında derin toprak işleme gelebilir. Teknik talimatlarda da çok tavsiye edilen derin toprak işlemenin artılarının başında vuruklu ya da hastalıklı zeytin tanelerinin, yaprakların ve diğer bitki parçalarının toprağa gömülerek zarar etmenlerinin kışlaması engellenmiş olur. Bu hamle aynı zamanda hem halkalı leke hem de sinek ve güve zararı gibi ana etmenlerin etkisini ciddi boyutta azaltır. Bunun dışında, yabancı ot ve tohumlarının toprağa gömülmesi, koparılması ve azaltılması gibi olumlu etkilerde söz konusudur.
Ancak benim derin sürümü tavsiye etmemin asıl nedeni bu değil! Küresel ısınmayla beraber meydana gelen aşırı kuraklık ve sıcağa karşın, uzun süre yağış almayan zeytin ağaçlarımız, yaz aylarında her anlamda zorlanmaktadır. Bütün kış yağan yağmur ve kar, toprağın üst tabakasında ya da bir iki parmak altında kalmaktadır. Toprak alt katmanlarına suyun gitmemesi ve toprağın suyla doymamasından dolayı yağan yağışların etkisini biz tam olarak görmemekteyiz. Toprak yüzeyinde ya da yüzeyine yakın kısmında kalan sudan zaten yararlanamayan bitki kurak yaz aylarında çok zorlanmaktadır. Bu yüzden kışa girerken 1, ilkbahar yağmurlarından önce 2 olmak üzere köklere zarar vermeden derin sürümün bitki için çok faydalı ve hatta elzem olduğunu görüşündeyim.
-DEVAM EDECEK…-
-
Aromatik bitki yetiştiriciliğini BAÇEM’de öğreniyorlar
-
“Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu” Güdümlü Projesi’nde İmzalar Atıldı
-
İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ VE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALACAK
-
MENEMEN BELEDİYESİ 38 ADET ARSAYI SATIŞA ÇIKARDI
-
DENİZLİ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ’DEN OLAĞAN GENEL KURUL ÇAĞRISI
-
FİTRE ve ZEKATLAR TÜRK HAVA KURUMU’NA